Profesjonalne urządzenia gotujące

Zdrowe żywienie – przepisy na zdrowe potrawy

Zdrowy styl życia zaczyna się w kuchni. To od garnków i talerzy zaczynamy zmianę siebie. Często to właśnie zmiana diety jest tym pierwszym impulsem do wprowadzenia kompleksowych zmian w całym swoim życiu. Zdrowe żywienie, czyli sposób odżywiania dopasowany do potrzeb naszego organizmu, to baza, na której budujemy pewność siebie, atrakcyjny wygląd oraz zdrowie i świetne samopoczucie.

Wybierając zdrowe dania, wybierasz też pełnię sił, jasność umysłu, poczucie zadowolenia i najlepsze wsparcie dla swojego organizmu.

 

Urządzenia, które wykorzystasz do zdrowego gotowania

Gotowanie zdrowych i smacznych posiłków nie ogranicza się jedynie do wyboru odpowiednich składników. Ogromne znaczenie ma również sposób przygotowania potraw oraz urządzenia i akcesoria, jakie wykorzystasz w tym procesie. W kuchni z pewnością przyda się urządzenie gotujące PUG. Urządzenie to pozwala na przygotowanie różnego rodzaju potraw – od zup, przez sosy i dania jednogarnkowe, a na lodach i sorbetach kończąc. Dzięki wielofunkcyjnemu urządzeniu kuchennemu możesz przygotować wiele różnorodnych potraw.

Innym przykładem urządzeń przydatnych w kuchni będą profesjonalne blendery, parowary oraz wyciskarki do owoców i grille elektryczne. Dzięki takiemu wsparciu ograniczysz ilość tłuszczu w potrawach i unikniesz straty cennych składników mineralnych oraz witamin. Zmiana diety na zdrowszą to krok w kierunku lepszego życia. Zobacz nasze propozycje na zdrowe dania i przekonaj się, że zdrowo oznacza smacznie.

 

Lane kluski orkiszowe na dyni

Czas wykonania: 20min        Łatwe

Nastawy:

Obroty: 1

Temperatura: 100°C

Czas: 20 min

Skład:

0,5 litra wody

1kg dyni

2 jajka

6 łyżek mąki orkiszowej

Opcjonalnie:

1 szklanka mleka

2-3 łyżki miodu do smaku

Wykonanie:

1kg dyni pokroić na kawałki i umieścić wraz z wodą we wnętrzu garnka PUG. Gotować w 0,5l wody 12minut – obroty 1.

Zmiksować na obrotach 4-5 przez 1 min

Kluski:

2 jajka+ 6 łyżek mąki wymieszać w małej miseczce i wrzucać powoli przez otwór do gotującej się dyni na obrotach 1 gdy chcemy uzyskać grube kluski, lub 3-4 gdy drobniejsze.

Dogotować na obrotach 1 przez 5 min

Opcjonalnie:

W celu uzyskania rzadszej konsystencji dodać 1 szklankę mleka.

Miód wymieszać po zakończeniu gotowania na obrotach 1 przez 10s

Przepis na lody z owocami sezonowymi:

składniki i wykonanie : serek mascarpone opakowanie,

1 małe pudełko greckiego jogurtu,

ze 3 łyżeczki stewii wymieszać w misie urządzenia na obrotach 7-8 przez 15 sek

(jeżeli ktoś użył cukru to trochę dłużej do uzyskania gładkiej masy )

można wrzucić np. klika malin , albo truskawek dla uzyskania ładnego koloru .

Masę przełożyć do foremek lodowych , dodatkowo wrzucając owoce w całości , na końcu zatopić patyczek i włożyć do zamrażarki.

Smacznego......... w kolejnych dniach przepis na pyszne zielone sorbety

 preview

Pierniczki

Składniki:


40g masła, zimnego , pokrojonego na kawałki
200g miodu ,wielokwiatowego płynnego
300g maki pszennej ,plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
2jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do pierników


LUKIER:
100 g cukru
10-15g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Sposób przygotowania:
PIERNICZKI:
1.Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2.Zainstalować w naczyniu noże ,a następnie do suchego naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód, podgrzać 2min/37°/obr.1.
3.Dodać mąke, 1 jajko, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, wymieszać 5s/obr.6,
następnie wyrobić 1min.
4.Ciasto wyjąć z naczynia miksującego ,zawinąć w folie spożywczą i odstawić do lodówki na
15min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
5.Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok.5mm, za pomocą foremek
Świątecznych wykrajać pierniczki. W miseczce roztrzepać jajko. Pierniczki układać na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, następnie za pomocą pędzelka do ciasta smarować ich
powierzchnie roztrzepanym jajkiem.
6. Piec 13-15 min.(180°C), do momentu całkowitego upieczenia. Pierniczki pozostawić na
Blasze przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia.


LUKIER:
7. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20s/obr.10.
8.Dodać sok z cytryny ,wymieszać 15s/obr.4.
9.Pierniczki dekorować lukrem, pozostawić do całkowitego zastygnięcia lukru.
10.Podawać jako przekąskę lub deser.

Kluski z makiem

Składniki:

składniki na makaron:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

składniki na masę makową:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 250 g maku niebieskiego
  • 350 g mleka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g miodu

 

Wykonanie:

Do naczynia z nożami wsypujemy mąkę, jajka i oliwę. Całość wyrabiamy czas 2 min/prędkość 4.

Proces wyrabiania ciasta obserwujemy gdyż wartości są orientacyjne-zależne od jakości składników.

Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia, formujemy kulę, zawijamy folią i wkładamy na 15 minut do lodówki.

Następnie wałkujemy ciasto na blacie - ewentualnie podsypując mąką. Gdy ciasto jest elastyczne, nie ma potrzeby podsypywania mąką.

Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, jak łazanki.

Bardzo przydatne są foremki do wycinania pierniczków w kształcie np. gwiazdek, którymi wycinamy makaron.

Makaron pozostawiamy na blacie aby przesechł.

Na słony wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy ok. 5 min. Makaron odcedzamy i łączymy z masą makową.

Wykonanie masy makowej:

Do suchej miski z nożami wkładamy orzechy, a następnie migdały (max.100g) siekamy 30 sekund przy prędkości 12 .

Orzechy i migdały przekładamy do innego naczynia.

Następnie do miski wsypujemy mak, mielimy go czas 30s/obr.10. Dodajemy mleko, rodzynki oraz miód. Gotujemy czas 12min/temp. 90 stopni/obr.2.

Dodajemy do naczynia migdały z orzechami oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Mieszamy czas 20s/obr.3 Masę makową przekładamy do miski.

Płatki jęczmienne lub owsianka z malinami

 

Czas wykonania: 15min        Łatwe

Nastawy:

Obroty: 1

Temperatura: 100°C

Czas: 15min

Elementy dodatkowe: Motylek

Skład:

1litr wody lub mleka

6 łyżek płatków jęczmiennych lub owsianych

Garść malin lub sok malinowy do polania płatków

Opcjonalnie: 2-3 łyżki miodu do smaku

Wykonanie:

Płatki wraz z wodą lub mlekiem umieścić we wnętrzu garnka PUG. Ustawić gotowanie.

W przypadku konsystencji bardziej gęstej dodać większą ilość płatków.

Miód wymieszać po zakończeniu gotowania na obrotach 2-3 przez 10s

Malinami można udekorować potrawę lub wrzucić do wnętrza garnka PUG po zakończeniu gotowania i wymieszać na obrotach 2-3 przez 10s razem z miodem.

 

ZIMOWE  OBŻARSTWO  W  WERSJI  FIT

 

MUFFINKI

Składniki :

jajka 2 sztuki

mąka 2 szklanki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masło 100 g

mleko 1 szklanka

szpinak mrożony 150 g

ser feta 100 g

czosnek 1 ząbek

sól,pieprz

Przepis :

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180st C. Wymieszaj  razem suche składniki , w misce urządzenia rozpuść masło i rozgrzej szpinak,

a następnie dodaj ser feta i czosnek , potem na wolnych obrotach 4-5 połącz składniki , a następnie napełnij uzyskaną masą foremki do muffinek .

Piecz 20 do 30min.

Piernik ze słonecznikiem

 

Składniki:


5 jajek,

5 łyżek cukru,

5 łyżek kakao,

5 łyżek miodu,

2 szklanki mąki,

1/3 szklanki słonecznika,

3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

ubić w misie 5 białek z pięcioma łyżkami cukru - obroty 10 do 12 -motylek ,następnie przelać do osobnego urządzenia .

W misie urządzenia wymieszać 5 łyżek kakao, 5 łyżek miodu, 2 szklanki mąki,

5 żółtek i 3/4 szklanki wody -do uzyskania masy jednolitej (obroty motylka ok 6-7) ,

potem dodać białko i słonecznik 1/3 szklanki , 2 łyżki proszku do pieczenia i chwilę mieszać na obrotach 4 do 5.

Piec 45 do 50 min.

Pyszne ciasto z marchewką i jabłkiem

Czas przygotowania 10 minut
czas pieczenia 45 minut

Składniki ciasta i masy
300 g marchwi (obrana i pokrojona na kawałki)
2 małe jabłka lub 3 duże jabłka (obrane i pokrojone w ćwiartki)
180g zwykłej mąki
140 g masła (pokrojone na kawałki)
120 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
Masa
60 g cukru pudru
250 g sera śmietankowego (jedna kostka)
Skórka z wyparzonej i obranej pomarańczy


Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.

Do MISY z założonymi wcześniej nożami włóż marchew i jabłka i posiekaj przez 5 sekund przy prędkości 6.

Zdejmij składniki szpatułką z boków i powtórz przez kolejne 2-3 sekundy, jeśli to konieczne.

Wyjmij posiekane składniki do osobnej miski.

Do MISY z założonym MOTYLKIEM włóż masło i cukier i miksuj przez 15-20 sekund przy prędkości 4-5.

Zgarnij brzegi i powtórz 2 lub 3 razy, aż mieszanina będzie lekka i puszysta.

Dodaj jajka i miksuj przez 30 sekund przy prędkości 5-6.

Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i mąkę i mieszaj razem przez 10 sekund na prędkości 2.

Następnie dodaj jabłko i marchewkę, ale zanim użyjesz, wyciśnij z nich nadmiar płynu. Jeśli tego nie zrobisz, twoje ciasto stanie się bardzo kleiste i rozmoczone.

Wymieszaj składniki razem przez 10 sekund przy prędkości 2.

Przełóż do blachy i piecz przez 45 minut lub do momentu, aż końcówki ciasta staną się dobrze uformowane, a na wierzchu będzie złoty kolor.
Przed posmarowaniem masą serową pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Masa serowa
Dodaj kilka kawałków skórki pomarańczy do misy i zmiel na prędkości 11-12 przez 1 minutę.
Przenieś połowę zawartości do osobnej miski, aby wykorzystać ją do dekoracji.
Dodaj do MISY z założonym MOTYLKIEM serek śmietankowy w kawałkach oraz cukier puder. Mieszaj przez 20 sekund przy prędkości 4 .
Pokryj masą ciasto i posyp skórką z pomarańczy.

 

 

Przeciwrakowy dżem morelowy

 

Czas: 30min            Łatwe

Nastawy:

Obroty: 2

Temperatura: 100°C

Skład:

1kg moreli

600g cukru lub 500g miodu

Garść nasion z pestek moreli, mogą być bezpośrednio wyjęte z owoców.

Morele umyć, wypestkować. Pestki rozkruszyć, wyjąć nasiona. Nasiona umieścić we wnętrzu garnka PUG , zmiksować przez 10s na obrotach 10-12. Następnie dodać morele wraz z cukrem i mieszać gotując w 100°C początkowo na obrotach 3-4 przez chwilę, a następnie na obrotach 2. Miód należy dodać pod koniec gotowania by nie utracić wartościowych składników odżywczych.

 

Mikstura przeciw grypie z czosnku i cytryny

Czas wykonania: 10min        Łatwe

Nastawy:

Obroty: 12

Temperatura: 0°C

Czas: 10s

Skład:

5 cytryn

2 główki czosnku

1 szklanka miodu naturalnego najlepiej z zaufanej pasieki

1 szklanka wody

2 łyżki mielonego imbiru

Wykonanie:

Obrany czosnek wrzucić do misy PUG i zmiksować na obrotach 12 przez 10s.

Następnie dodać resztę składników i wymieszać na obrotach 2-3 przez 30s.

Przelać do słoika, zakręcić i odstawić na 2 dni do lodówki. Wstrząsać kilka razy dziennie.

Odcedzić na sitku. Gotowy syrop przelać do butelki.

Stosować 2 razy dziennie rozcieńczony w kieliszku wody, dorośli 1 łyżkę stołową, dzieci 1 łyżeczkę.

Uwaga! Syrop jest bardzo ostry, dlatego należy podawać go bardzo ostrożnie, szczególnie dla dzieci i osób z wrażliwym przewodem pokarmowym.

Opcjonalnie:

Można użyć około 2cm surowego imbiru zamiast mielonego. Należy pokroić go w plasterki i wrzucić do misy PUG wraz z czosnkiem i zmiksować na obrotach 12 przez 15s.

Można zrezygnować z odcedzenia części stałych z mikstury, pozostawiając gęstą zawiesinę w słoiku, a następnie wykorzystywać ją jako dodatek do sałatek. Wspaniale pasuje jako dodatkowy składnik sosu winegret np. do sałatki greckiej.

 

Informacje do siekania żywności:

Żywność

Maximum

Przygotowanie

Etapy przygotowania

Migdały

100g

/

30 sekund przy prędkości 12

Ziarna kawy

50g

/

40sekund przy prędkości 10

Cebula

100g

2cm*2cm*2cm

10sekund przy prędkosci 12

 

Mleczny shake bananowy

                    

Składniki

Maximum

Przygotowanie

Etapy przygotowania

Mleko

500ml

/

40 sekund przy prędkości 12

Banany

200g

Kawałki 2cm długości

Cukier biały

30g

/

 

Czekolada do picia:

Czekolada na gorąco lub gorąca czekolada do picia*

Składniki

Maximum

Przygotowanie

Etapy Przygotowania

Czekolada gorzka lub mleczna

 

 

*Do picia

Mleko

200g

 

 

+

400ml

2cm*2cm*2cm

kostka

 

 

 

 

1.Włóż czekoladę do
miski.
2.Miksuj przez 15
sekund przy
ustawionej prędkości
na poziomie 12.
3.Następnie ustaw
temperaturę na 40°C,
miksuj przy prędkości
1 aż czekolada się
rozpuści.
*Do picia
4. Dodaj mleko i
mieszaj przy
prędkości 1-2 przez
3min w temperaturze
50-60°C

Ciasto biszkoptowe

Składniki

Maximum

Przygotowanie

Etapy przygotowania

Mąka pszenna

150ml

/

1.    Włóż do suchej misy motylek i oddzielone białka z jajek. Mogą być schłodzone i lekko posolone by uzyskać trwalszą pianę. Ubijaj na sztywno na prędkości 4 przez około 3 minuty. Wyjmij pianę z białek do innego naczynia.

2.    Do misy z motylkiem włóż żółtka z cukrem i ucieraj przez 2 min na prędkości 5. Podczas ucierania dodaj gorącej wody.

3.    Do utartych żółtek dodaj pianę z białek.

4.    Następnie powoli dodaj mąkę i skrobię i mieszając na obrotach 1.

5.    Wyłóż ciasto na nasmarowane tłuszczem dno blachy lub tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz przez  30-40  minut w temperaturze 170°C.

6.    Wyłącz piekarnik, ciasto wyjmij 5 minut później. Odejdzie od ścianek. 

 

 

Jajka

5sztuk

 

Skrobia

ziemniaczana

50ml

/

Woda

50ml

podgrzać

Cukier  biały

100ml

/

Ciasto drożdżowe na pizzę

Składniki

Maximum

Przygotowanie

Etapy przygotowania

Mąka orkiszowa lub pszenna

350g

/

1.    Włóż mąkę, cukier i pokruszone drożdże do miski. Dodaj olej i wodę.

2.    Miksuj przez 1 minutę przy prędkości na poziomie 1-2 i temp 40°C. Powinna powstać gładka masa.

3.    Ciasto pozostaw w pokojowej temperaturze do wyrośnięcia w misie lub przełóż ciasto do innego naczynia na 20-30 minut.

4.    Wyrośnięte ciasto w całości przełóż na posmarowaną olejem blachę do pieczenia pizzy lub podziel na 2 części by uzyskać 2pizze o cienkim spodzie.

5.    Na ciasto nałóż sos pomidorowy lub ketchup oraz dodatki pokrojone w plasterki lub posiekane w misie PUG i piecz przez 20 minut w rozgrzanym do temperatury 220°C piekarniku.

 

 

 

Cukier

1 łyżeczka

/

Olej słonecznikowy

4 łyżki

/

Woda

150ml

/

Drożdże

20g

/

Dodatki:

Sos pomidorowy lub Ketchup

 

Cebula

 Pieczarki

 

 

Ser żółty

 

Bazylia, oregano

100ml

 

1szt

15szt

 

 

 

2cmx2cmx2cm

 

 

2cmx2cmx2cm

6.    Cebulkę i pieczarki włóż do misy i posiekaj na obrotach 10 przez 10-15 sekund.

7.    Nastaw temp 120°C i podduś przez 5min z otwartą pokrywą.

8.    Nałóż na ciasto. Piecz 20min w 220°C.

9.    Ser żółty pokrojony w kostkę włóż do misy i posiekaj w ciągu 30sekund na obrotach do 12. 

10.  Wyjmij na chwilę pizzę, posyp serem, oregano i bazylią, i zapiekaj jeszcze  przez 3-5 minut w piekarniku

 

 

Majonez, bita śmietana

1) Majonez

Składniki

Maximum

Przygotowanie

Etapy przygotowania

Jajka

1pcs

/

1. Mieszaj jajka, sól, biały ocet winny przez 10 sekund przy prędkości ustawionej na poziomie 3, i pozostaw na 1minutę

2. Następnie usuń kubek miarkujący.

3. Powoli podczas mieszania przy prędkości 3 dodawaj 170g oleju roślinnego, czas ucierania to około 2 minuty i 45 sekundy

Sól

5g

/

Ocet winny

15g

/

Olej roślinny

170g

/

Treść

2) Piana z białek

Składniki

Maximum

Przygotowanie

Etapy przygotowania

Białko jajka

300g

Jaja wcześniej schłodzić w lodówce.

Można dodać szczyptę soli.

1.    Włóż białko jajka do suchej miski.

2.    Miksuj je przez 3 minuty przy ustawionej prędkości na  pozycję 4.

3) Bita śmietana

Składniki

Maximum

Przygotowanie

Etapy przygotowania

Śmietana 30%

300g

Schłodzić w lodówce

Miksuj przez 5 minut przy ustawionej prędkości na poziom 4-5

Warzywna zupa krem

Składniki

Maximum

Przygotowanie

Etapy przygotowania

Marchewka

50g

2cm*2cm*2cm

1.      Włóż warzywa, ziemniaki, mleko lub wodę i do miski, gotuj w temperaturze 100°C przez 15min przy prędkości na poziomie 2.

2.      Następnie zmiksuj na obrotach 5 przez 2 minuty.

3.      Tuż przed końcem gotowania, dodaj przyprawy, ser i śmietanę, zmiksuj razem na obrotach 5 przez 1minutę.

Cebula

30g

2cm*2cm*2cm

Ziemniak

250g

2cm*2cm*2cm

Pietruszka

50g

2cm*2cm*2cm

Pieprz, sól,

zioła prowansalskie

do smaku

/

Mleko lub woda

około 1000ml

/

Ser

50g

2cm*2cm*2cm

Śmietana

200g

/

Risotto

Składniki

Maximum

Przygotowanie

Etapy przygotowania

Cebula

Około 190g

2cm*2cm*2cm

1.    Włóż do miski cebulę I miksuj przez 5 sekund przy prędkości ustawionej na poziomie 12.

2.    Ustaw temperaturę na 100°, dodaj oliwę z oliwek, postaw w kubku pomiarowy m na pokrywie miski i   duś przez 3 minuty przy prędkości ustawionej na poziomie 3 .

3.     Włóż ryż włoski, ustaw temperaturę na 100°, I duś przez około 3 minuty na prędkości ustawionej na poziomie 3.

4.     Dodaj białe wytrawne wino I miksuje przez około 3 sekundy przy prędkości na poziomie 3..

5.     Włóż zupę warzywną do miski, ustaw temperaturę na 100°, usuń kubek miarkujący, i gotuj przez 22 minuty przy prędkości ustawionej na poziomie 3

6.    Minutę przed końcem gotowania  dodaj ser.

Olej z oliwek

35g

/

Wytrawne białe wino

150g

/

Ryż Włoski

350g

/

Warzywna zupa krem

700g

 

/

Ser

20g

/

Gulasz z warzywami

Składniki

Maximum

Przygotowanie

Etapy przygotowania

Karkówka

500g

2cm*2cm*2cm

1.Ustaw temperaturę na 120°. Dodaj oliwę z oliwek do miski, po rozgrzaniu oliwy włóż pomidory, ziemniaki, cebulę, marchewkę i seler.

2. Mieszaj przez około 3-5 minut przy prędkości ustawionej na poziomie 1.

3. Włóż karkówkę. Mieszaj przez 1 minutę przy prędkości ustawionej na poziomie 1.

4.Dodaj 1Litr wody następnie włóż przyprawy (ketchup, pieprz, liść laurowy i sól). Ustaw temperaturę na 100°, gotuj przez 40-60 minut przy prędkości ustawionej na poziomie 1. 

Ziemniak

100g

2cm*2cm*2cm

Pomidor

100g

2cm*2cm*2cm

Cebula

100g

2cm*2cm*2cm

Marchewka

100g

2cm*2cm*2cm

Seler

50g

2cm*2cm*2cm

Liść laurowy

2pcs

/

Czosnek

1pc

/

Ketchup pomidorowy

40g

/

Oliwa z oliwek

30g

/

Pieprz & sól

Według uznania

/

 

Kuchnia

Dbaj o zdrowie i oszczędzaj czas

Sport & Fit

Wygląd ma znaczenie.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.